Op school produceren we natuurlijk veel meer afval door knutselen dan we thuis doen. Maar alle beetjes helpen en ook thuis kunnen we veel zorgvuldiger omgaan met wat we nieuw kopen en wat we weggooien. Duurzaamheid begint natuurlijk thuis! Per jaar produceren we gemiddeld ruim 500kg afval per inwoner. Dat is meer dan een kg per dag! Gelukkig zijn er veel manieren om afval te verminderen en zelf bezig te zijn met hergebruik zonder dat het met een ontmoedigend fanatisme moet waar je bij voorbaat al op afhaakt. In dit blog lees je hoe.
Een creatieveling kan met alles iets maken, maar voor het gemak zetten we een paar dingen op een rijtje die in elk huishouden nu vaak regelrecht naar de afvalbak gaan. In elke keuken komt elke dag veel verpakkingsmateriaal voorbij zoals plastic bekers van yoghurt en toetjes, bakjes van groente en vlees, doppen en deksels van flessen en potten (plastic en metaal), netjes van fruit en uien, enz. Maar niet alleen in de keuken valt er van alles te verzamelen, denk bijvoorbeeld ook aan kapot speelgoed, oude tijdschriften en karton, lege rolletjes van keuken- en toiletpapier, tape en plakband. Ook natuurlijk materiaal zoals takjes, dennenappels, steentjes, afgevallen bladeren en schors zijn leuk om mee te werken! Het leuke is dat kinderen de gewoonte heel snel overnemen en vaak veel beter out of the box kunnen denken waardoor zij zelf ook al gauw in alles materialen gaan zien. Zo verzamelt iedereen in huis mee!
Maak het jezelf makkelijk door vast een bakje neer te zetten in de vensterbank bijvoorbeeld waar je al kokende doppen, netjes en ander materiaal in kunt stoppen. Grotere verpakkingen kun je eerst verzamelen onder de gootsteen tot je zin hebt om naar de knutselbak te lopen.
Was alle verpakkingen waar etenswaren in hebben gezeten wel goed af. Gelukkig kan je eigenlijk alles wel mee wassen in de vaatwasser.
Twee verzamelbakjes in de keuken: doppen en netjes van een week of twee.
Naast de materialen die je hebt verzameld zijn wat basis knutselbenodigdheden handig zoals scharen, lijm, touw en kleurmaterialen zoals stiften of verf. Helemaal feest als er een lijmpistool is. Voor hardere plastic materialen zoals doppen en flessen is dit wel fijn.
Vaak zijn kinderen zelf al heel creatief met materialen. Zeker jonge kinderen worden nog niet zo erg gehinderd doordat iets ‘mooi’ of ‘iets’ moet zijn. Hun fantasie is nog veel vrijer en ze zijn meestal trots op alles wat ze produceren. Gewoon een bak materialen aanbieden om te knutselen is vaak al genoeg, dan wordt er van alles ontworpen en gebouwd. Soms is een voorzetje toch fijn. Gelukkig zijn er talloze voorbeelden te vinden op bijvoorbeeld pinterest over knutselen met restmateriaal.
Maar mijn favoriet blijft toch wel de kartonfabriek. Ik hou zelf enorm van bouwen en door verschillende formaten dozen en kokers bij elkaar te voegen ontstaat al snel een groot gebouw of zelfs een stad. Karton bestaat uit laagjes waar je gave effecten mee kunt bereiken en is makkelijk te bewerken met een stanleymes. Voeg andere materialen toe voor meer details of plaats het op een groot stuk plat karton waarop je nog een infrastructuur kunt tekenen of schilderen en je bent wel een regenachtige zondag zoet!
Kartonfabriek: Bouwwerk van karton, kokers en ander restmateriaal.
Onze missie is ambitieus: afvalvrij kunstonderwijs in heel Nederland door te knutselen met restmateriaal.
Copyright @ 2023 Ministerie van Hergebruik | Website door: Bureau Bont