Over ministerie van hergebruik

Onze missie is ambitieus: afvalvrij kunstonderwijs in heel Nederland door te knutselen met restmateriaal. Dit kunnen we niet alleen waarmaken. Word jij onderdeel van deze inspirerende beweging?

Wat bieden wij?

complete lespakketten

Voor het basisonderwijs leveren we complete lespakketten. Deze bestaan uit een uitgebreide lesbrief voor een opdracht van gemiddeld vijf lessen, een aanvullende powerpoint en genoeg duurzame materialen om de les uit te voeren. Minimale inspanning, maximaal resultaat.

kunsteducatie van niveau

Onze lessen zijn ontwikkeld vanuit authentieke kunsteducatie en sluiten aan bij de SLO leerdoelen. Leuke en prikkelende opdrachten om met de leerlingen op een creatief avontuur te gaan.

restmaterialen revolutie

Geen behoefte aan opdrachten, maar wel de stap maken naar duurzamer onderwijs? Vertel ons wat je nodig hebt en wij leveren alle duurzame materialen voor jouw lessen. Incidenteel of op basis van een abonnement. Samen naar een afvalvrije school!

wil je meer weten?

Wil je meer weten of direct aan de slag gaan met onze materialen of lespakketten? Neem gerust contact op.

Over Ministerie van hergebruik

Hart voor een betere wereld en een passie voor goed kunstonderwijs. Dat zijn de twee drijfveren van Froukje van de Weg, oprichter van Ministerie van Hergebruik.

Na haar studie aan de kunstacademie ging Froukje aan de slag als docent beeldende kunst en vormgeving. En wekelijks vulden ze bij handvaardigheid twee kliko’s met afval. Afval dat even geleden nog nieuw knutselmateriaal was. Dat ging wringen, want ze wilde toch graag een betere wereld? Waarom knutselen ze dan eigenlijk met nieuw materiaal en gooien ze zoveel weg?

Dit moet anders.

Er blijkt nog geen goede oplossing voor scholen om op een duurzamere manier kunsteducatie vorm te geven. Froukje besloot om in actie te komen. Ze zegde haar baan op en begon haar missie in het basisonderwijs. Vanuit haar expertise op gebied van kunstonderwijs en haar hart voor een betere wereld ontwikkelde ze lespakketten om leerkrachten te helpen de overstap te maken naar restmateriaal.

Het resultaat? Drie vliegen in één klap: geen werkjes maken, maar goed kunstonderwijs voor de leerlingen, werkdrukverlaging voor de docent omdat ze niet meer zelf alles hoeven te verzamelen en ontwikkelen, en een wereld met minder afval voor ons allemaal.

Froukje stelde zichzelf ten doel om kunsteducatie in alle onderwijslagen afvalvrij te maken. Haar ultieme ambitie? Overbodig worden. Dat op een dag docenten zelf goede bronnen voor restmateriaal gaan zien en benutten en deze materialen goed kunnen inzetten in hun lessen.

Recensies

Marijke SmitAquamarijn
Read More
“Van het begin van de opdracht tot het eind stonden de leerlingen AAN!”
Leonie kuiperAquamarijn
Read More
“Wat super fijn dat we niet zelf al die materialen hoefden te regelen”
Carlien Borst
Carlien BorstBasisschool de regenboog
Read More
“Wat een leuke materialen! Ik krijg zelf direct zin om te gaan knutselen!”
Tjalling Oosterhuis
Tjalling OosterhuisBasisschool de Appelgaard
Read More
“De opdracht staat als een huis. Ik had hier minimale voorbereiding aan.”
Andrea Bakker
Andrea BakkerBasisschool de Appelgaard
Read More
“Zo’n opdracht had ik zelf nooit bedacht. Misschien iets met een boomhutje, maar echt niet zo uitgebreid. Het is leuk dat je er zo’n idee bij krijgt!”