Daar zit je dan te staren naar je lege papier met een potlood in je hand. Een mooi leeg vel en niet durven beginnen. Dat is wat we ‘White Paper Fear’ noemen. White paper fear komt natuurlijk voort uit de angst om fouten te maken. Het is een bekend fenomeen, niet alleen onder volwassenen maar ook bij kinderen: normaal boordevol fantasie en nieuwsgierigheid, maar vastlopen bij een leeg papier (of tafel vol knutselmaterialen for that matter). 

Hoe help je jouw leerlingen hier overheen?

White Paper Fear ontstaat vaak door de onbewuste overtuiging dat creaties ‘mooi’ en ‘goed’ moeten zijn, met de angst dat dit niet zal lukken. Maar het is gelukkig helemaal niet zo moeilijk om het te overwinnen. Hier zijn enkele tips om jouw leerlingen te helpen:

  1. Geef ruimte voor experiment en proces in de les, zodat leerlingen begrijpen dat hun werk niet perfect hoeft te zijn en dat fouten juist leermomenten zijn.
  2. Moedig het idee van ‘happy little accidents’ aan. Leerlingen moeten begrijpen dat in elke fout iets interessants schuilt en dat het proces net zo waardevol is als het eindresultaat.
  3. Gebruik mini opdrachtjes om het creatieve proces op gang te brengen. Hier zijn enkele voorbeelden die we zelf gebruikten op de kunstacademie:
    • Zoek 5 objecten met een interessante textuur. Leg er een velletje papier overheen en maak een rubbing met een krijtje. Knip vormen uit de rubbings en maak hier een collage van.
    • Kijk om je heen en zoek een schaduw die je interessant vindt. Trek de randen van de schaduw over op papier.
    • Experimenteer met verf of inkt: Maak een klodder op een vel papier en vouw het dubbel zodat het stempelt. Teken daarna verder vanuit de vorm die is ontstaan.
    • Prik willekeurige woorden uit een boek, tijdschrift of krant en maak hier een gedicht of verhaaltje van.
  4. Kijk eens in de boeken van Keri Smith. ‘Wreck this Journal’ is super leuk en een laagdrempelige manier om te experimenteren!

Maar: voorkomen is beter dan genezen: geef goed vormgegeven opdrachten, bouw altijd ruimte in voor proces en experiment, en bied diverse materialen aan die uitnodigen om te spelen.

Het overwinnen van White Paper Fear vergt oefening en tijd omdat het over mindset gaat, maar de resultaten zijn de moeite waard. Vind je het lastig om dit in jouw lessen te organiseren? Bestel een lespakket! Ervaar zelf wat er gebeurt als er ruimte is voor experiment en eigen proces en ideeën. Laat de kunstlessen een bron van creativiteit zijn waar fouten maken mag!